כריתת מיומה בלפרוסקופיה מרחם הבטן

שרירן (מיומה) הוא גידול שפיר של דופן הרחם הקיים במעל 50% מהנשים. רוב השרירנים הם אסימפטומטים ולכן הנשים אינן מודעות לקיומן. ישנם מקרים בהם שרירן גדול יכול לגרום לדימומים מוגברים בזמן או בין המחזורים, כאבים באגן או בעיות פוריות. במידה והשרירן נמצא בחלקו החיצוני של הרחם ניתן אצל נשים צעירות לבצע כריתה שלו בלפרוסקופיה ובכך לשמר את הרחם.

כריתת מיומה (שרירן) מהרחם דרך הבטן או בלפרוסקופיה תלויה בגודל המיומה והאם יש סימפוטמים נלווים.

תסמינים:
דימומים חזקים ו/או לא סדירים תופעות של חולשה ואנמיה בעקבותיהם, כאבי בטן חזקים, כאבי מחזור חזקים, נפיחות בבטן, לחץ על שלפוחית השתן ועל המעיים שמתבטאת בעצירות מעיים ועצירות שתן, חום לא מוסבר.
הגידול השרירני (מיומה) לוחץ על דופן הרחם או על האברים סביב לה ומגביר את הדימום במחזור ויכול לעבור תהליכים ניווניים ו/או דלקתיים שמלווים בחום ובכאבי בטן.

בדיקות לצורך אבחנה מדויקת:
בדיקות דם ו/ או אולטרסאונד ובדיקה גניקולוגית.

מהי שיטת הטיפול/ ניתוח לכריתת מיומה?

טיפול ניתוחי בלבד. כריתת הגידול השרירני ברחם מתבצעת ע"י פתיחת הבטן או באמצעות לפרוסקופיה, הניתוח צריך להתבצע בהקדם לאחר קביעת ההבחנה.
בעזרת המכשור הלפרוסקופי ניתן לכרות שרירן ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה הניתוחית מתאימה בעיקר במצבים של שרירן בודד, בגודל עד 8 ס"מ בדופן הרחם בד״כ בנשים בגיל הפוריות. שרירנים הבולטים לחלל אינם מתאימים לגישה זו ויש לברר האם ניתן להוציאם בגישה היסטרוסקופית.

ניתוח:
הניתוח אורך כשעה עד שעתיים בהרדמה מלאה או אזורית.
במהלך הניתוח מקלפים את הגידול השרירני משריר הרחם וכורתים אותו.
לאחר מכן נתפר הרחם בחזרה באזור ממנו נשלף הגידול ולבסוף נתפר הפתח בדופן הבטן מחדש. אם נעשה בלפרוסקופיה, נתפרים החתכים מהם הוכנס הלפרוסקופ ומכשור הכריתה

תוצאות הניתוח:
הניתוח משאיר צלקת בינונית באמצע הבטן התחתונה מאזור הטבור ומטה, או לחילופין צלקת רוחבית באזור "קו הביקיני".
אם הוא נעשה ע"י לפרוסקופיה, נשארות שלוש צלקות קטנות של כ-1 ס"מ כל אחת.

תופעות לוואי:
למעט כאבים קלים ודימומים קלים מיד לאחר הניתוח, המטופלים באמצעות תכשירים רגילים נגד כאבים – אין כמעט תופעות לוואי נוספות.